Blog

Collageen: de mythes ontrafeld

Collageen. Het is momenteel een hot topic in de skincare branche en dat is niet zo gek, gezien het grote belang ervan voor een gezonde huid. Maar tussen alle lovende berichten komen er ook vele mythes voorbij, die voor de nodige verwarring kunnen zorgen bij de zoektocht naar het juiste collageensupplement. Want kom, wie wil er nu niet een jeugdigere, stralende huid en minder rimpels? We ontrafelen vijf mythes rondom collageen.

MYTHE 1 Je zou alleen supplementen moeten gebruiken die collageen bevatten.

De directe inname van collageen via een supplement of drankje kan je het gewenste resultaat opleveren, maar het is wel belangrijk even goed naar de ingrediëntenlijst te kijken. Waarom? Omdat de aanmaak van collageen valt of staat bij een samenwerking tussen verschillende voedingsstoffen.

Lorraine Perretta, Head of Nutrition, legt het uit:
“Collageen wordt door het lichaam aangemaakt met aminozuren uit eiwitrijke voedingsmiddelen. De meesten van ons krijgen via onze voeding genoeg eiwitten binnen, zodat het lichaam al over de benodigde bouwstenen beschikt om zelf collageen aan te maken. Wat mensen mogelijk nog wel nodig hebben, zijn de synergetische voedingsstoffen die het lichaam helpen aminozuren efficiënter om te zetten in collageen en de aangemaakte collageenvezels te beschermen. Het heeft weinig zin met collageen verrijkte producten in te nemen als je niet over de cofactoren beschikt om het in de huid om te zetten.”
Let er dus op dat je via je voeding en supplementen naast voldoende eiwitten ook deze belangrijke cofactoren, zoals vitamine C1, B-vitaminen en zink, binnenkrijgt. Deze spelen allemaal een essentiële rol bij de opbouw en aanmaak van nieuw collageen.

MYTHE 2 Je hoeft je op jonge leeftijd geen zorgen te maken over collageen, dat komt wel als je ouder bent.

De sleutel naar gezond collageen is anticiperen in plaats van reageren. Hoe jonger je begint met beschermen, hoe beter. Naarmate we ouder worden, worden de fibroblasten minder actief. De productie van collageen gaat omlaag en dat wat wordt aangemaakt, is vaak van mindere kwaliteit. De hoeveelheid collageen in ons lichaam neemt vanaf ons 25e, nog voordat de eerste rimpels zichtbaar worden, elk jaar met 1% af. We verliezen ook nog eens zo’n 30% van ons collageen in de eerste vijf jaar na de overgang, met een versnelde verslapping en rimpelvorming tot gevolg. De stelregel is hier: voorkomen is beter dan genezen, en hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt om de schade te herstellen.

MYTHE 3 Collageen biedt alleen voordelen voor de huid.

Collageen speelt inderdaad een grote rol in de bescherming van de huid, maar het biedt daarnaast ook verschillende voordelen voor de rest van het lichaam. Zo draagt het bij aan de ondersteuning van spieren, bindweefsels, botten en gewrichten – win-win dus!

MYTHE 4 Collageendrankjes en -poeders zijn effectiever dan capsules.

Net als bij andere vitaminesupplementen zijn er geen onderzoeken of tests waaruit blijkt dat één vorm het beste of beter dan een andere is. Capsules zijn volgens de onderzoekers van Advanced Nutrition Programme™ de beste vorm voor hun unieke formules, en sluiten bovendien goed aan bij hun basisprincipes rondom zuiverheid, kracht, productie en verpakking.

MYTHE 5 Alle collageensupplementen bevatten kunstmatige smaakstoffen.

Er zijn inderdaad drankjes en poeders op de markt verkrijgbaar waar suiker, kunstmatige zoetstoffen of kunstmatige smaakstoffen aan zijn toegevoegd om de smaakbeleving te verbeteren en ze zo aantrekkelijker te maken. We raden aan het etiket altijd goed te checken op verborgen ingrediënten die de algehele gezondheid van de huid kunnen schaden. Suiker kan bijvoorbeeld glycatie veroorzaken, iets wat het verouderingsproces kan versnellen. Skin Collagen Synergy bevat geen suiker, kunstmatige zoetstoffen of kunstmatige smaakstoffen.

Waar er tal van supplementen met mariene en andere vormen van collageen op de markt verkrijgbaar zijn, kozen de onderzoekers van Advanced Nutrition Programme™ voor een iets andere aanpak. Skin Collagen Synergy bevat namelijk 32 wetenschappelijk bewezen ingrediënten die je huid juist ondersteunen bij de eigen aanmaak van collageen. Een dagelijkse portie van deze vier capsules helpt je collageen te activeren, je teint te verhelderen en je huid een frisse, jeugdige uitstraling te geven.

Bron: thehappyskin

Summer Facial

Huidanalyse met Observ520 toestel
+ Icoone gelaat, hals en décolleté
+ Hydrafacial Signature
+ Quick Summer make-up look met de nieuwe collectie van jane iredale
 
Gun jezelf 120 minuten complete me-time en ga de zomer in met een GLOW!
Nu 229 i.p.v. 299€